maandag 13 juni 2011

Belize

Na al die busreizen in Centraal Amerika, de bus is hier het transportmiddel bij uitstek, gingen we ons eens wat meer over het water laten transporteren. Iets duurder voor de portemonnee maar veel mooier.

Met de boot gingen we van Guatemala naar Belize. 45 minuten op de boot maar een wereld van verschil. Gedaan met het spaans, nu we konden gelukkig terug wat engels spreken. Tom heeft meer dan genoeg van het spaans en gedraagt zich graag als een echte gringo (de bijnaam van Amerikanen in Centraal en Zuid Amerika)… Liever wat engels dan te veel spaans… haha. Katrien daarentegen stelt maar al te graag spaanse vraagjes, liever een teveel dan te weinig.
In Belize, een land zo groot als Wales, wonen slechts 300.000 mensen wat een groot verschil is met de meeste goedbevolkte landen in Centraal Amerika. Je hebt er Belize vasteland en dan een groot netwerk van eilanden in de zee, the Cayes, die allemaal rond het 2de grootste koraalrif ter wereld liggen (na het Great Barrier reef in Oost-Australie, waar we spijtig genoeg niet geraakt zijn)

Belize is met stip de mooiste bestemming die we aandeden in Centraal Amerika en absoluut bij de toppertjes van onze reis. Eerst en vooral logeerden we op Caye Caulker, een eiland op 45 minuten varen van het vasteland. Voor ons een zeer leuke bestemming, misschien echt wel een ideetje voor mensen die niet weten waar naartoe te gaan op vakantie. Hier organizeerden we een duiktrip naar de blue hole.
De blue hole is een atractie voor duikers van over de wereld. Een diepblauw gat (was zoveel jaren geleden een grot, maar is nu gevuld met water) met stalagtieten en-mieten en met vele grote vissen en haaien. Grote paniek voor Tom die meewas om te snorkelen bij het aanschouwen van dit alles. Er zwommen een 5 tal grote reefsharks (3 meter) en hoewel iedereen maar beweert dat deze geen mensen aanvallen weet Tom wel beter. Dat fabeltje kunnen ze hem niet meer wijsmaken. Nadien hadden we lunch op een eiland, allemaal zoals in een tropisch sprookje en later die dag doken en snorkelden we nog op 2 andere spots.

Als afsluiter van Belize organiseerden we een zeiltrip terug naar het zuiden van het land om terug koers naar Nicaragua te zetten. 3 dagen zeilen en 2 nachten slapen in tentjes op eilanden die we op onze weg tegenkwamen. Het zeilen werd af en toe onderbroken voor een snorkel of zwempauze of voor het binnenhalen van de vissen aan de haak.
Hoewel we maar 1 week in Belize vertoefden was het zeker 1 van de hoogtepunten van onze reis.

Op onze terugreis naar Nicaragua stopten we ook nog een dag in Honduras. Daar zag Katrien een oude schoolkameraad terug. Oscar kwam 15 jaar geleden een jaar als uitwisselingsstudent naar Belgie. We werden er superhartelijk ontvangen, proefden al de lokale bieren en kregen een heerlijk bed ter beschikking. Het was eigenlijk grappig om te zien hoe weinig we veranderd waren na al die tijd. Ongeloofelijk om mekaar na 15 jaar terug te zien!
Nu zitten we als afsluiter terug in San Juan del Sur waar we dagelijks enkele surfsessies meepikken en stilletjes aan de dagen die ons resten zien smelten als sneeuw voor de zon...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten